Okulumuzda Mesleki Eğitim Merkezi Kayıtları Devam Ediyor

Okulumuzda Mesleki Eğitim Merkezi Kayıtları Devam Ediyor

 

Okulumuz Orhan Yücel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Mesleki Eğitim Merkezi açılmıştır. Kayıtlar Devam Ediyor  

Mesleki Eğitim Merkezi Çıraklık Eğitimi Başvurusu İçin Gerekli Evrakı Okulumuza Getirip Kayıt Yaptırabilirsiniz.

 

22.12.2021 3436

USTALIK TELAFİ PROGRAMI

➢ Ekim 2021 Döneminden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 33 alan ve 183 dalda uygulanmaktadır.

➢ MEB' e bağlı mesleki eğitim merkezi bünyesinde gerçekleştirilen programa hangi yılda mezun olduğu bakılmaksızın istemeleri halinde en az Liseyi bitirmiş olanlar katılabilmektedir.

➢ Program süresi, alan ve dal için belirlenen modüllere göre belirlenen süre kadar olup, Kural olarak en fazla 27 haftadır. Programın tamamlanmasından sonra yapılan sınavda başarılı olanlara ustalık belgesi verilmektedir.

➢ Programın tamamı işletme bünyesinde yapılmakta ve işletmede bulunan işçi sayısına göre yapılacak protokolde düzenlenmektedir.

➢ Çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan işletmeler, bulundukları İl/İlçenin Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokol imzalamaları halinde mesleki eğitim merkezi ustalık telafi programlarına sürekli kayıt yapabileceklerdir.

➢ 50' den az çalışanı olan işletmelerin ise protokol imzalamaksızın 30 Aralık 2022 tarihine kadar öğrenci kaydı yapabileceği belirtilmiştir.

➢ Kalfalık, yeterliliğini sağlayamayan öğrencilere(9.10.11. Sınıf) net asgari ücretin %30'u, kalfalık yeterliliğini sağlayan öğrencilere (12. Sınıf) net asgari ücretin %50'si kadar ücret işletme tarafından ödenmelidir. Ücret ödeme dekontlarının Mesleki Eğitim Merkezi'ne teslim edilmesi halinde ödenen ücretler için destek sağlanmaktadır.

➢ İşletme tarafından ödenecek ücretin ödeme belgeleri Mesleki Eğitim Merkezi'ne teslim edildiğinde bu destek tutarı 3308 sayılı Mesleki eğitim Kanununun Geçici 12. maddesine göre programa devam eden öğrencilere ödenebilecek ücretin tamamının devlet katkısı olarak ödeneceği belirtilmiştir.

➢ Bu Devlet katkısı ödemesi 5063 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla 2021-2022 eğitimöğretim döneminden itibaren beş eğitim ve öğretim yılı uzatılmıştır.

 

Okulumuz Orhan Yücel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde de Mesleki Eğitim Merkezi açılmıştır. 23 yaşından gün almamış Ortaokul mezunları, Ortaokul Lise veya üniversite mezunları da buraya kaydolup bir işyerinde çalışarak  4 yıl sonunda Ustalık Belgesi ve Çalıştıkları Alanlarıyla ilgili Meslek Lisesi Diploması alabilecekler.  

İşletmede 4 gün staj ve okulda 1 gün yüzyüze ders görecekler.

Öğrencinin 23 yaş üstü olması durumunda tamamen işletmede staj ve uygulama sınavları şeklinde eğitim alacak.

Sağlık sigortasının tamamı ve asgari ücretin 1/3 maaşı devlet tarafından karşılanacak.

 

Mesleki Eğitim Merkezi Çıraklık Eğitimi Başvurusu İçin Gerekli Evrakı Okulumuza Getirip Kayıt Yaptırabilirsiniz.

06-02-2022

 

Kalfalık Veya Ustalık Sınavı Başvurusu İçin Gerekli Evrakı Okulumuza Getirip Kayıt Yaptırabilirsiniz.

      * Mesleği ile ilgili bir işte çalışanlar,   

      * Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgelere veya   

      * Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelere sahip olanlar,   

      * Başvuru tarihinde; mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip kalfalık belgesi olmayanlar   kalfalık sınavına başvurabilirler.

  

      * Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edenler, 

      * Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi, dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs/kurslar süresi toplamı en az 756 saat olan yaygın eğitim kurs bitirme belgelerine sahip olup Ek-1 Form ile başvuru yapanlar, ilgili alan/daldan ustalık beceri sınavına alınırlar.

     * 1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olup Ek-1 Form ile başvuru yapanlar, diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar. 

     * Ustalık veya İşyeri Açma belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan belge almak için Ek-1 Form ile başvuru yapanlar,       ustalık sınavına alınırlar. 

06-02-2022













MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ALAN VE DAL İSİMLERİ

06-02-202206-02-2022